Sidevisninger i alt

fredag den 31. august 2012

Fra staudebedet

En lille kavalkade fra staudebedet – godt og blandet:
IMG_2517
Floksene – Phlox - i deres bedste alder
2012 august 015
Spydverbenaerne, Jernurt – Verbena hastata - svæver over oreganoen – nøjagtigt samme farve!
2012 august 037
Høstanemonerne mod en blå himmel. Th. magnolietræet som skyder meget i vejret ligenu.
2012 august 0402012 august 041
Stormhat, Venusvogn – Aconitum tv. og th. Hestemynte – Monarda hyb. med en slangeurt, Pileurt – Persicaria foran. Sidstnævte også her
Juli 2012-2 051
Med ønsket om en god weekend med havevenligt vejr.
Er der nogen der skal til Kolding på søndag - høstmarked i Geografisk have?
Jeg skal selvfølgeligt - håber søster vil med!

onsdag den 29. august 2012

Lidt sødt

Og så i en helt anden boldgade i forhold til det sidste indlæg. I går aftes bagte jeg og sønnen der trængte til at forlade lektierne for en stund, og jeg synes I skal have opskriften.
IMG_2533
Opskriften på Nutella Cheesecake Brownies er fundet på en anden blog – en madblog som jeg har fulgt gennem flere år.
Jeg synes det er så sjovt at fundere lidt over forskellighederne på de forskellige slags blogge; madbloggerne kæmper lidt om rettighederne til deres opskrifter og kan godt strides om hvad der er ret og uret. På havebloggene er det tilladt at hugge lidt her og der – de fleste bliver lidt stolte over at blive efterlignet. Jeg efterligner i hvert fald meget – eller i hvert fald i min fantasiplanlægning! Det er langt fra alle mine planer der bliver til noget – økonomi og tid skal jo hænge sammen. Har du også gjort dig nogle tanker om ovenstående? Ellers kan du jo også bare bage en kage og sk… på resten… Flirt - mand
Nutella Cheesecake Brownies
285 g mel
190 g rørsukker
90 g kakao
1 tsk. bagepulver
½ tsk. salt
1 æg
2½ dl. vand
1 3/4 dl. olie (raps/solsikker/majs)
Desuden:
200 g flødeost naturel, stuetemperatur
1 dl. flormelis
2 tsk. vaniljeekstrat eller bare vaniljesukker
7 dessertskeer Nutella
Forvarm ovnen til 175 grader (ikke varmluft). Bland mel, sukker, kakaopulver, bagepulver og salt sammen i en skål. Tilsæt æg, vand og olie, rør det hele godt sammen med en (træ)grydeske. (?)
Beklæd en lille bradepande (jeg bruge en 20x30cm) med bagepapir og fordel dejen heri. Den er lidt tyk i det, så den skal fordeles med fx. en dejskraber.
Bland flødeost, vaniljeekstrat og flormelis godt og sæt skålen i mikroovnen – ved høj effekt – i 10-15 sekunder til det er blødt og nemt at hælde over chokoladedejen. Fordel det ligeligt over den ubagte kagedej og kom Nutella ovenpå (jeg varmede også Nutellaen i mikroovnen så er den lidt nemmere at arbejde med).
Sæt en kniv ned i og bland det med flødeosten – evt. i mønster.
Sæt i ovnen og bag 25-30 min. eller til en tandstikker er næsten ren når den stikkes i kagen. Må endelig ikke få for meget, så bliver den tør.
Lad kagen afkøle, inden den skæres i firkanter.
Jeg lavede lidt creme fraiche med vaniljesukker i og serverede til.
Jeg tror de fire musikere der øvede oven over garagen var godt tilfredse i aftes og mine kollegaer har også udtrykt deres glæde over et stykke kage efter frokosten.
For en god ordens skyld er her et link til den blog hvor jeg har hugget opskriften – og i øvrigt henviser hun så vidt jeg kan huske til originalopskriften. Og jeg kan godt anbefale at I prøver nogle flere opskrifter af  når I nu er der – jeg har prøvet en del af dem efterhånden!

tirsdag den 28. august 2012

Når planten ikke vil gro?


Jeg fik et længe ønsket Duetræ til morsdag i maj måned. Det var ikke sprunget ud endnu, og jeg tænkte at det nok var lidt sent på den. Men der var nogle knopper og jeg var glad over at have fået det.
Det blev plantet et sted hvor der ganske vist er en del ukrudt, men blev ellers plantet efter alle kunstens regler med stort hul og pænt med vand det første lange stykke tid (og faktisk endnu) samt holdt ukrudtet på afstand. Men så var jeg på en havevandring hvor jeg så hvor vidt et andet træ var. Mit så stadig halvdødt ud. Jeg kørte ud til planteskolen, hvor jeg ikke følte mig særligt velkommen da det viste sig at jeg havde noget at klage over. Jeg skulle kradse i det med en negl, og det havde jo været en dårlig vinter (hvilket jeg ikke kan se har noget med mig at gøre, jeg fik det jo i maj måned). Jeg gik nærmest baglæns ud af døren. Hun hvæsede til sin kollega, at hun havde jo ikke set det (underforstået at så kunne kun ikke udtale sig). Nå, jeg tog hjem igen og har nu kigget på et totalt dødt træ siden...
Jeg tænker på at grave det op og putte det i en krukke og køre derud, med fare for at blive skældt huden fuld igen, hvilket jeg ikke har den store lyst til..
Men træet har kostet næsten 500 kr.
Desværre har min mand ikke gemt bonen, men jeg mener at de må kunne huske at de gennem længere tid havde 2 duetræer stående.
Har du nogen erfaring med om man kan "forlange" at en træ skal kunne gro, eller skal man bare sige at det var ærgerligt, det var en mandagsmodel eller hvad?

Vi har også købt hæk og mange andre ting hos den planteskole, men åbenbart ikke nok til at de kan huske en.

Hvis du har et godt råd, så skriv endelig.

Til højre vores bøgehæk, hvor næsten alle er sprunget ud, selvom der gik lang tid. En enkelt rødbøg er imellem, men det synes jeg kun er chamerende.
Jeg har vandet med mellemrum, da der er rimeligt tør jord i det stykke.

søndag den 26. august 2012

Buketter fra havens overflod

Jeg plukker mange buketter i haven i denne tid. De er som regel over i det lyserøde/pink eller i det hvid-gule. Denne er det sidstnævnte. Vi skal til fødselsdag i familien i eftermiddag, så imorges var jeg ude i morgenkåbe og klippe en buket inden det begyndte at regne. Det slap jeg nu ikke helt for, og der fremkom en smuk regnbue på himlen mod vest.
IMG_3705
IMG_3703IMG_3706
IMG_3707
Jeg pakker altid buketterne ind i silkepapir, som jeg har et righoldigt lager af i diverse farver.
I går skulle jeg hente min datter ved toget. På vejen derud var jeg lige til et rejsegilde hos venner og da jeg skulle til at køre derfra, ringede datteren og sagde at hun ikke havde nået toget, da bussen var forsinket. Hun ville derfor komme en time senere. Jeg synes ikke det kunne betale sig at køre hjem, så jeg kørte til Rødekro, hvor jeg fordrev tiden med at kigge på stauder og roser mv. hos en nyåbnet plantesalgssted. For en gangs skyld havde jeg god tid, og jeg fik da også købt et par ting (så måske kunne det alligevel bedre betale sig at have kørt hjem)…
IMG_3733
En “uægte orkidé” kaldte indehaveren denne. Jeg tænkte at den da lignede min tudselilje. Jeg snuppede den for den var i hvert fald noget anderledes end den jeg har. Den er kun 40-50 cm høj og blomsterne er ikke spættet. Navnet er Tricyrtis Tapei Silk.
Dette er min tudselilje, som jeg havde i forvejen, den er 70-80 cm høj og lidt svær at styre – vælter let.
IMG_3730
Tudselilje ‘Tricyrtis hirta’
Desuden købte jeg denne Liriope ‘Royal purple’ en græstørvslilje. Farven er meget smuk synes jeg og den passer meget fint til det blå bed. Bladene er vildt flotte!
IMG_3739
God søndag til jer alle. Lige nu regner det i stride strømme og min mand og søn er lige kørt til fodbold, men ifølge DMI skulle det klare op i eftermiddag og aften.

fredag den 24. august 2012

Krukkerne i fuldt flor

I sidste indlæg viste jeg billeder af mine vaskede krukker og fik den kommentar at det var synd at vaske det grønne lag af. Men faktisk er det et fåtal af potterne man faktisk kan se, for blomsterne vælter ud over krukken og dækker dem fint. Og der hvor man kan se krukkerne - har de fine hvide kalkrande som jeg bedst kan lide dem!:-) Nogle af krukkerne er nye, så det er først næste år hvor de "ser godt ud".

Weekenden skal gå med masser af gøremål. Min mellemste datter er netop startet på efterskole og kommer for første gang hjem i weekenden (efter 14 dage), så der skal snakkes. Hun skal køre med tog hjem alene for første gang. Sønnen skal til talenttræning inden for fodbold og ældstedatter skal nok i byen hvis jeg kender hende ret. Lørdag skal vi til familie-tam-tam på Als og søndag til 17 års fødselsdag hos børnenes kusine i Højer og dernæst skal jeg køre til efterskolen (2 timers kørsel), da hun skal have et tungt telt med. Ja, så er den weekend væk på forhånd, så hvornår skal jeg i haven? Hjælp mangler tid - lysten er der ikke mangel på!
































































torsdag den 23. august 2012

Det sure med det søde…

Ind imellem er der også de mindre spændende opgaver i haven. Såsom rengøring, ukrudtshakning og sneglejagtning. Når man har krukker og pynteting stående, går det pæne og charmerende lidt af det når edderkoppespindende nærmest dækker det og visne blade når op til kanten på krukkerne. Så i sidste uge havde jeg sådan en oprydningsuge:
Jeg samler på zinkting: vandkander, fade, urtepotteskulere - ja sågar varmedunke i zink har jeg et par stykker af. Det hele blev afvasket og her ligger noget af det i gårdspladsen og tørrer i sol og blæst.
IMG_2429
Nogle af krukkerne var også lige lovligt grønne. Jeg kan godt lide de hvide kalkrande, men når et tykt fedtet grønt lag dækker det meste af krukken, synes jeg det er mindre pænt. Altså gik jeg også igang med en krukkeforskønnelseskur (vand og sæbe)
Vis album
Så var det også det her kære bed, som var lettere tilgroet inden vi tog på ferie, men dog helt galt da vi kom hjem. Store græstotter stod stolte som om de belærte mig om at ligemeget hvad jeg gjorde skulle de nok overleve…. og jeg vendte hovedet bort i lang tid. Men en aften med stille vind og tilpas temperatur tog jeg mig gevaldigt sammen og fik det hele fjernet på een aften! Hold da op hvor var jeg træt. Heldigvis var græstotterne til at trække op og de der ikke var, fik et ordentligt hak med hakkejernet – op med dem – og det kom de.
Vis album
Herover før-billeder og herunder bagefter:
IMG_2474
IMG_2475
Ikke at jeg ret godt kan lide bar jord, så næste år vil jeg have sået nogle kraftige sommerblomster i bedet, så hvis du har nogle forslag, så skriv endelig. Meningen er jo at rhododendronerne skal have plads til at vokse op – der skal nok også et par flere plantes… Den grønne klat lidt længere henne er disse:
IMG_2463
Edderkoppeblomst – cleome pink queen
De blomstrer fra juli til frosten kommer. Flotte planter, men ikke så buketvenlige, da de har lidt torne på stænglerne.

I den anden ende står et par blåbær buske med en hel del bær. Jeg mente ellers at der mindst skulle være to forskellige slags/arter for at give bær, men det ved disse nok ikke.
Dem kunne jeg jo også plante lidt flere af, kommer jeg i tanke om..
Og sidst men ikke mindst - sneglejagten – dem har jeg altså ingen billeder af – I kender dem vel også selv måske lidt for godt! I år og også sidste år har jeg haft en del flere end jeg plejer, efter at have været bagefter mine naboer i omegnen i flere år. Men jeg skal da love for at jeg har indhentet dem. ØV.

tirsdag den 21. august 2012

Under kirsebærtræet

I aften i haven stod jeg under kirsebærtræet med mit kamera. Jeg prøvede at tage billeder hele vejen rundt og her er resultatet. Altså det var ikke meningen at haveslangen skulle ligge og flyde, men hvad… skidt pyt…
IMG_2501
Garagebygning
IMG_2511
Vestgavl af hus med krukker
IMG_2502
Terrassen (og vandslange) samt stendiget ud mod marken – med tøjsnor og fodboldmål
IMG_2510
“Fodboldbanen”
IMG_2509
Halvmånen af bla. sergentæbler som blomstrer så skønt i maj, men nu er det lidt af et vildnæs – trænger til en “let studsning”
IMG_2508
Her skråer det pænt opad til bålstedet, flagstangen, den runde terrasse og det runde gule bed (hvor der er mest hvidt nu)
IMG_2507
Dette er mod syd og vest (th) og oppe i hjørnet er der næsten altid læ. Samtidig beskytter bakken mod vestenvinden, så vi også ofte har læ på terrassen ved huset. Til højre ses mit forholdsvise nye lille bed som skulle blive overvejende blå…
IMG_2506
Her er en del af det store staudebed, som er trekantet.
IMG_2505
Spidsen i trekanten er det kirsebær jeg står under og som måske skal fældes, da det giver skygge på terrassen når vi spiser
IMG_2504
Den anden side af staudebedet, med drivhuset for enden.
Bag drivhuset er der køkkenhave.
IMG_2503
Og så er vi nået til vejs ende, her er garagebygningen igen.
I den store krukke er der kæmpedahlia, se her er en af dem i en suppeterrin:
IMG_2480

lørdag den 18. august 2012

Høsten i hus

Nej, vi er ikke bønder, men vi har marker til alle sider og kan følge godt med i al slags markarbejde.
Jeg har taget nogle billeder af marken øst for os, nogle fra mit soveværelsesvindue og derved fulgt tidens gangMaj 2012-6 057
Vores kat Bølle på stendiget hvor hveden står rank og grøn
Maj 2012-6 033
En majmorgen med dejligt solskinsvejr
IMG_2173
Først i juli
2012 august 071
Og så er det først i august – og hveden er snart moden.

IMG_2454
Og overmodent – at se på i hvert fald.
IMG_2465
Endnu et morgenbillede
Og nu bliver der høstet:
IMG_2471
IMG_2473
Og halmen bliver presset – billedet taget fra tagvinduet.
IMG_2479
Og så får I også lige et vue den modsatte vej med staudehaven bag kirsebærtræet (som er fældningstruet, da den giver massiv skygge om aftenen når vi spiser aftensmad på terassen)

lørdag den 11. august 2012

Floks i lange baner

IMG_2421
Jeg har rigtigt mange floks i mit staudebed – de fleste har jeg "arvet" og kender derfor ikke navnene på dem. Ovenstående fandt jeg pludseligt ud af at jeg havde 11 steder!!! Det er da vist også lige at overdrive. Omvendt passer de godt ind alle de steder de står, men det kunne da godt være jeg skulle udskifte et par stykker med et par nye slags.
IMG_2424
Rosapink floks som passer fint sammen med andre blomster som jeg tit plukker en buket af.
IMG_2425
Ren hvid floks – en rigtig yndling.
IMG_2426
Ovenstående har jeg det lidt blandet med, for selv om det ikke umiddelbart er at se på billedet, er farvet lidt over i det skarlagenrøde farve og den er alså lidt ved siden af hvad jeg godt kan lide. Men på afstand lyser den vildt meget op på bedet og tiltrækker opmærksomheden.
IMG_2427
Den nyeste lilla/hvide floks som jeg mener at have købt hos Staudefeen.

Har du også floks i haven?