Sidevisninger i alt

mandag den 29. april 2013

Køkkenhave eller ej

august-september 2008 039
Jeg har altid – næsten altid – haft køkkenhave. Da vi var børn fik min søster og jeg hver et lille stykke nederst i haven, dér under sveskeblommetræet, hvor der måske ikke kunne gro det helt store, men den var der. Vi dyrkede ærter, gulerødder og lidt sommerblomster. Det var mest spændende når vi skulle så og gik så lidt i glemmebogen når det besværlige ukrudt kom frem.
Min køkkenhave i dag er heller ikke voldsom. Jeg har indtil nu haft 5 bede, som ikke er egentligt højbede i og med der kun er et enkelt brædt i højden.
IMG_7719
Her dyrkes:
1. Krydderurter og asparges
2. Høje ærter
3. Løg, gulerødder evt. springløg og rødbeder
4. Bønner
5. Kartofler
Sidstnævnte har dog været sløjfet i hvert fald de sidste par år, da jeg har pladsmangel og der er flere der sælger friskopgravede kartofler på vej hjem fra arbejdet. Jeg har brugt pladsen til sommerblomster og staudeformering.
De sidste par år har jeg ikke været helt tilfreds med udbyttet og jeg fandt snart ud af hvorfor: rødder – sikkert fra et træ der vokser i nærheden havde fuldstændigt invaderet et par af bedene og i efteråret brugte jeg flere dage på at prøve at grave mig ud af problemet. Måtte opgive. Heldigvis kom min svoger og nevø i sidste weekend med deres rendegraver og gravede rødderne op. Hurra. Brædderne rundt om bedene var halvrådne og jeg har besluttet at slå de to bede sammen til et i hvert fald i år.
Og bortset fra krydderurter og ærter, tror jeg at jeg nøjes med at plante sommerblomster i år – for jeg har helt og aldeles forkøbt mig i frø!
IMG_2601Her i gang i efteråret med spadeIMG_2603Bunken af rødder blev stor
IMG_2604Rødderne tæt på, kan de være fra et træ? Der står en ask i nærheden og et mindre Gråsten æbletræ.. sådan 5-6 meter fra første kasse.
IMG_2652Hurra for store maskiner
IMG_2654med masser af muskelkraft
IMG_2656Jorden revet igennem
IMG_2657Flere rødder – nogle meget store, taget fra og brændt!

Så i næste weekend hvor vejrudsigten lover guld og grønne skove (det sidste er sikkert sandt) skal der sås til den helt store guldmedalje!

søndag den 28. april 2013

Den længste skvalderkål!

En rigtig dejlig havedag. En dag hvor jeg ikke skulle andet – end bare at være i haven. Ahhh…
Og jeg har fået lavet en masse! Sat Dahlia i potter til spiring, klippet plænen for første gang (hvilken vidunderlig duft) og plantet et par små rododendroner som stod og ventede på at jeg fik tid.
Mest af alt har jeg i dag luget - et væld af skvalderkål! Så væbnet med greb, håndredskaber og andre våben, har den fået kamp til stregen, ja den har så.
Der gik helt sport i det for mig.
Derfor vil jeg hermed åbne de mest uofficielle mesterskaber for indehaveren af den længste skvalderkålsrod!
For at være med skal du når du har fundet en rigtig god en og fået den hel op af jorden, fotografere den og sætte den på din blog… hehe.. med mål. Præmien er en spand optagne skvalderkålsrødder.
Nej pjat, men sjovt var det!
IMG_2675
IMG_2678
Se bare, næsten 70 cm!

mandag den 15. april 2013

På besøg i NY

New York 2013 156
Jeg er lige kommet hjem fra et New Yorker besøg, og da de mindst er 14 dage forud rent vejrmæssigt, var der masser af især magnolier og påskeliljer der var sprunget ud. Da vi fløj fra Billund var der sne og vi kom over til den første rigtige forårsdag i NY – vi havde op til 27 grader! Ahhhh, det varmede helt ind i det vinterfrosne hjerte og jeg kunne føle D-vitaminerne strømme ind i årerne (eller hvor det nu gavner…) Jeg kunne selvfølgeligt ikke lade være med at tage billeder, min mand sagde at jeg nu skulle huske at kigge på de andre ting også - ikke kun blomster. Heldigvis var han på konference i tre dage, så da havde jeg gode kår for blomsterkigning (og shopping). Bla. var jeg i Brooklyn Botanic Garden – her var alle Magnolierne i fuld blomstring – SKØNT – tog en dyb indånding og puster nu luften ud til jer!
Heldigvis er vi kommet hjem til godt vejr herhjemme også – sneen er helt væk, det ser ud til at det også har regnet, så planterne har fået noget at leve af.

Herunder billeder fra den botaniske have - de to første er fra en af orangerierne - her med bonzai'er. Normalt synes jeg de er fine, men det har ikke den store interesse, men jeg kunne da ikke stå for dette blomstrende eksemplar! De næste er fra Magnolie afdelingen og det sidste er fra den japanske afdeling.




søndag den 7. april 2013

Bredbladet vintergæk

I 2010 købte jeg på et plantemarked denne bredbladede vintergæk. (Galanthus woroniowii) Sidste år kom den kun med et par enkelte blomster, men i år var den bredt sig til to tuer – tror jeg delte den sidste år, så det må jeg hellere gøre igen – drømmer allerede om et hvidt hav af disse..

feb-marts 2013 052

feb-marts 2013 055

Blomsten er ren hvid og ikke nem at fotografere.

For nogle år siden fik jeg også en klat vintergækker ved en nu afdød nabo og dem har jeg også delt flere gange, så de nu står spredt rundt omkring under mit krat af paradisæbletræer.

feb-marts 2013 059

Det er enkle vintergækker med grøn midte, jeg kender desværre ikke sortsnavnet.

Og så de dobbelte som jeg har haft med hjemmefra

feb-marts 2013 066

Og allersidst et billede af min værste fjende, men som jeg alligevel i dette kolde forår næsten har længtes efter at se! (Men også kun næsten, jeg skal nok få bandet over dem i løbet af de næste måneder)

Skvalderkål er kommet!

feb-marts 2013 060

God uge til jer alle, håber snart på bedre vejr, her lørdag morgen kommer der et par enkelte drys sne.