Sidevisninger i alt

torsdag den 20. juni 2013

Blå mælkebøtte?



Denne plante købte jeg på et plantemarked sidste år, hvor jeg fik at vide at den var i familie med en mælkebøtte. Jeg satte skiltet ved, så vi ikke kom til at luge den væk - desværre står der ikke navn på det lille skilt, kun pris... dyr var den ikke..
Jeg satte den i det blå bed, og hvor heldigt, for nu er den kommet med blå blomster! (eller i hvert fald lyslilla)
Den gror godt i min jord og er nu  ca. 60 cm høj og har meget store blade.

Er der nogen der har nogen anelse om hvad sådan en fætter kan have af navn?




fredag den 14. juni 2013

Flænset Baldrian


Min yndige Baldrian som jeg købte sidste år på et plantemarked har været udsat for vandaler.... og den vandal tror jeg er en af vore katte!
Da min søster og jeg var et smut rundt i haven, spurgte hun hvad er det der?
De to store stængler var flænset ca 40-50 cm oppe af stænglen og brækket af, så blomsterne lå på jorden. Øv, men jeg fik dem da reddet ind i en vase - så kan jeg få lidt glæde af dem der.
Jeg kom i tanke om at jeg netop havde læst (kan ikke huske hvor) at selvom baldrian har en beroligende virkning på mennesker, er det stik modsatte med katte - de bliver opstemte af dem.
Så der har nok været en fest i mit staudebed! Den eller måske dem begge to har simpelhen været høje af baldrian!

lørdag den 8. juni 2013

En lille lyseblå yndighed

Sidste år da jeg tilplantede mit lille blå bed, købte jeg tre potter i en dagligvarebutik med nogle små yndige lyseblå blomster. Jeg var ikke klar over om de var til indendørs brug, men i hvert fald plantede jeg dem i det nye blå bed, som stod og råbte efter flere blomster.
IMG_2418
Jeg har konstateret at de fint overlever vinteren og er fremme igen. Og nu har jeg ovenikøbet fundet ud af, hvad det er for nogle. For til markedet i Kolding, så jeg dem pludselig i en bod – vistnok sådan en med overvejende alpine planter.
Der stod at den hed Gaudich og jeg tog et billede af skiltet..

Hjemme igen efter konsultation med internettet, er der flere navne at vælge imellem: Isotoma fluviatilis – på dansk: Pratia/blåkryb.
Kært barn har som bekendt mange navne – i hvert fald er jeg glad for de blå yndigheder, som jeg nok vil dele lidt, så den kan brede sig som bunddække
IMG_8308


Vis album




fredag den 7. juni 2013

Havevandring i Velkær

Først skal i lige se min orange rose som jeg har i drivhuset. Desværre har jeg ikke fået skrevet op hvad det er for en. Jeg tror det er en afbrækket gren jeg har plantet i drivhuset sidste år, og nu er den første rose udsprunget. Kan man blive andet end i godt humør?

Og tilbage til havevandringen: Nej, det er ikke hos mig der er havevandring. Det er hos to af mine naboer.
Jeg sidder i bestyrelsen for Gråsten og omegns Havekreds, og da vi skulle lave program for 2013, blev jeg spurgt om jeg ikke kendte nogle der havde en interessant have. Joee, det gjorde jeg da.

Det ene hold naboer Malene og Lars har udvidet deres have, så de efterhånden har en god bid af marken med. Da Malene og jeg gik arbejdsløse en sommer for 3-4 år siden, startede vi med at komme på havebesøg hos hinanden. Både Malene og Lars er haveinteresseret og de supplerer hinanden godt med hver deres idéer og i udførelsen. De har selv bygget deres drivhus og Lars har en lille og flot udført japansk inspireret have. Han var dog noget bekymret for det billede jeg har puttet i avisen. For som han siger hvis de ser billedet, så tror de hele haven ser sådan ud. Det gør den ikke helt. På marken som skrået opad, er der bede med stauder, sommerblomster, rhodendendron mv.

Det andet hold naboer har en ret stor grund, som før var beboet af Knud, der kørte rundt og solgte grønsager og frugt til private. Jeg husker ham mest som en gammel mand, vi ikke så meget til. Til gengæld hørte vi meget tit hans havemaskiner. Men efter hans død, blev hus og have overtaget af Inga og Ove, som først brugte det som fritidshus indtil de gik på efterløn.
De bruger begge megen tid i haven, og har gang i mange projekter. Det er ikke en ukrudtsfri have, og hvis man kan se bort fra det, er det en meget spændende og rar have at være i. Inga har i gårdspladsen lavet blomsterbede og hun gør meget ud af at fremstille de fleste planter fra frø.
Hun har også en stor og imponerende køkkenhave, hvor hun dyrker det meste man kan komme i tanke om, der hører til her. Høns har hun også og de har næsten fri adgang til hele haven. For et par år siden havde hun også hvert år et par gæs, som var så tamme at de fulgte efter hende hele tiden når hun var i haven.


Ove er træmand, han drejer mange fine ting i træ. Til en fest fik vi alle en hånddrejet kuglepen i det fineste træ, den har jeg på arbejdet. Han arbejder også meget og gerne i træ til at fyre med.
Desuden har han anlagt en lille vingård nede bag ved de mange gamle frugttræer. Han siger at vinen er sur, men hvem ved, måske siger han det bare, så vi ikke vil smage...


Når vi har været i begge haver, kan de der har lyst gå ned i vores have, hvor de kan nyde deres medbragte kaffekurv. så selv om jeg ikke skal have havevandring, er jeg alligevel igang med oprydning og lugning. Der kan jo godt se bare lidt godt ud!
I aften skal jeg dog nyde en forsinket bryllupsdag og derfor vil min mand og jeg tage til Flensborg og spise en god bøf og bagefter gå en tur ved havnen.
Og om blogtræffet i Kolding har mange andre berettet om, men jeg skal nok berette lidt mine indkøb senere.


tirsdag den 4. juni 2013

Et mini jubilæum


Kære læsere

























I anledning af at jeg har rundet de 10.000 sidevisninger, får I lige en serie billeder fra min have.
Det er helt utroligt at der er så mange der gider læse med. Jeg mener jeg har jo ikke en vildt flot anderledes have med mange projekter. Min have er en helt almindelig have på landet, hvor ukrudtsfrøene svæver ind over haven og giver mig nogen udfordring....og arbejde.
Men alt i alt er jeg godt tilfreds. Jeg er glad for min have, for havearbejdet hvor især stauderne har min store interesse. Havearbejdet og glæden over blomsterne og farverne giver én fred og ro i sindet i en fortravlet hverdag med job, 3 børn og mand...

Hvis jeg skulle kunne ønske noget, var det:

  • Mere tid i haven
    • arbejde og husholdning kræver forholdsmæssigt meget af min tid
  • Flere kræfter
    • jeg har mange planer der overstiger mine kræfter og håndværksmæssig kunnen
  • Flere penge
    •  til større projekter og uhæmmet køb af flotte planter
Men disse ønsker er der nok mange der kan skrive under på. Ja, og så kunne jeg godt tænke mig at blive bedre til noget billedbehandling. Vælge størrelse og sætte dem der hvor jeg vil have dem på bloggen.

Måske ses vi i morgen i Geografisk Have i Kolding? Vi får vist godt vejr i år tror jeg.


Vis album

Vis albumVis albumVis albumVis albumVis album