Sidevisninger i alt

torsdag den 11. juli 2019

Blå mælkebøtter


Denne mælkebøtte som jeg måske fejlagtigt kalder den italienske mælkebøtte, købte jeg engang på et plantemarked. Den er høj - over en meter og har de mest vidunderlige lyse blålyslilla blomster og kæmpestore blade, som ligner en gigantisk forstørrelse af mælkebøtteblade.


Jeg har ikke kunnet finde noget om dem på nettet og stor var derfor min glæde, da jeg besøgte botanisk have i Kiel og fandt planten i en afdeling for vilde blomster. Jeg var klar over at den hed noget med Cichoriaceae, men ikke mere. Derfor tog jeg billedet herunder.


Men øv, når jeg googler det får jeg Enggedeskæg, en lille gul blomst som findes mange steder i Danmark. Så jeg blev snydt. Enten har de sat et forkert skilt og ellers har de sået sig selv på "en andens plads". Og jeg kommer ikke til Kiel igen tror jeg.

Jeg har klippet frøstandene af for en uges tid siden. Jeg skal ikke nyde noget af at have dem i hele haven. Et par af mine haveveninder har fået et skud og jeg sagde til dem at de skulle være omhyggelige med at vælge stedet de vil have dem, for de har dybe pælerødder og når man først har plantet dem, giver de ikke sådan op. Selvom man graver dem op og tror man har fået det hele med. Jeg syntes sidste år at den fyldte for meget og flyttede den et andet sted hen. Så nu har jeg to kæmpe store planter :-)

6 kommentarer:

 1. Hej Tina

  Morsom historie- ja, de må have troet det var en almindelig europæisk Enggedeskæg
  Men der findes andre arter i slægten, måske det er den amerikanske Tragopogon porrifolius?
  Ja, pas på der advares om at den kan være invassiv.

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
 2. Prøv at søge på cichorium intybus. Din beskrivelse svarer nemlig nøje til denne plante, som jeg efter flere års forsøg har fået godt gang i. Desværre snuppede rådyrene de første knopper, men nu er en ny generation heldigvis godt på vej.

  SvarSlet
 3. Jeg er næsten sikker på, at det er den "blå mælkebøtte" jeg har fået hos Rita Blomstertøsenshave.
  https://www.cgf.net/plantdetails.aspx?id=543
  Jeg har forsøgt, at sætte et link ind, er ikke så god til det teknik så jeg håber det virker 😀
  Mvh
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør det så ikke, jeg prøver med et navn i stedet😀
   Cicerbita plumieri.

   Slet
  2. Hej Lene
   Det ligner den rigtigt meget, selvom hvis jeg googler den, har billederne ikke helt så store blade som mit eksemplar. Bladene er megastore.

   Slet

En kommentar er altid værdsat.