Sidevisninger i alt

mandag den 20. april 2020

Gang i køkkenhaven


Jeg har nærmest haft køkkenhave altid. I min mors have havde min søster og jeg hver sit lille stykke jord, hvor vi såede de samme ting som vores mor såede i sin køkkenhave, næsten da. Det var vist mest ærter, gulerødder og radiser.
Jeg er helt pjattet med ærter og det er også stadig en af de afgrøder som jeg allermindst vil undvære. For at der skal blive så mange som muligt på så lidt plads som muligt har jeg høje ærter.
Mums, kunne spise et kilo friske ærter på stedet.
Jeg har i øjeblikket kun 3 "højbede" af ca 1,2 x 3 meter og så har jeg et større til sommerblomster.

I bed 1, se herunder, gror der altid vildt mange digitalis, så jeg flytter dem hvert forår der hvor jeg ønsker de skal være.
Alle 4 kasser trængte i år til at blive efterfyldt, så for nogle uger siden fyldte jeg op med komposteret hestmøg og plantesække. Nu er der klar til at blive sået og det bliver gjort i nærmeste fremtid.


Bed 1: Her skal der være kål, jeg har sået rød grønkål i en altankasse i drivhuset, jeg tror der er 100% spirevillighed, så der ser ud til at være nok til hele gaden - og så er der lidt krydderurter i siderne, bla. purløg og dild.

Bed 2: Her skal der sås høje ærter og så har jeg planer om at så persille i kanten på langsiderne.

Bed 3: Her skal der sås stangbønner og lidt småting i bunden: hvidløg, rødbeder og morgenfruer.

Men den helt store køkkenhave i år er på min søster og svogers mark.

 
Vi har et bord/bænkesæt stående til pauserne, som er vigtige..skyggerne er lange

 
Min søster og nevø er ved at se om kartoflerne begynder at titte op. 
Hov jeg kom selv med på billedet.

Så bliver der sat hundredevis meter løg i forskellige udgaver.

For nogle år siden købte de en mark som ligger på min vej. Den ene ende af marken er på en bakke hvor der er den bedste udsigt over området. Rævene bor i skrænten og der er godt med læ.
De sidste par år har mine nevøer sat kartofler her, som de solgte fra en bod nede i "byen"
Min søster og jeg satte lidt bønner og solsikker sidste år, uden det helt store resultat.
Men i år er alle sejl sat. Vi har købt: 3 forskellige solsikker, en masse løg, forårsløg, 2 forskellige slags gulerødder og der skal også plantes squash og græskar. Og bønner!
Vi har sået/sat det hele de sidste par dage (dog ikke squash og græskar som vi vil forspire først og bønnerne er lidt for tidligt). Vi håber at det kommer, for vi har ingen mulighed for at vande.
Nevøerne har forlængst sat kartoflerne, som lige er begyndt at pippe op, i hvert fald dem under plastikken.
Søster og jeg har aftalt at vi mødes deroppe mindst en gang om ugen, for det skal passes med at hakke, for ellers gror det hele til i kvikgræs og andre uhyrligheder.

6 kommentarer:

 1. Ej, hvor lyder det hyggeligt, at I er flere om at dyrke marken! Held og lykke med det :-) Skal du og din søster også sælge af jeres afgrøder, eller er det bare til jer selv?
  Bedste hilsner fra Nana

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kommer lidt an på udbyttet. Ellers kan vi glæde familie, venner og kolleger.

   Slet
 2. Det lyder hyggeligt med sådan et familieprojekt. Det bliver lidt sjovere at hakke kvikgræs, når man er flere om det, men kaffepauserne bliver nok lidt længere 😀.
  Held og lykke med projektet!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, vi har fast en hakke og en kultivator stående deroppe. Så får man lyst til at gå en tur og bruge en halv time.. Og du har ret pauserne bliver nok noget længere. Men det er også dejligt deroppe, hvis det ikke blæser alt for meget.

   Slet
 3. Man kan ikke undvære en køkkenhave, jeg ved egentlig ikke om det er en fordel økonomisk, men glæden ved det hjemmedyrkede er til gengæld stor.
  Fin ide med en fælles køkkenhave, det er skønt at have noget at være sammen om, skal I så også sælge blomster mm ?
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Nej ikke blomster i første omgang. Der er ikke plads, for Mads og Rasmus' kartofler fylder for meget!
   Jeg er ellers igang med at så en mængde sommerblomster, så det kan jo være at overskuddet (og det må der blive en mængde af) kan sættes hist og pist deroppe, eller måske efterhånden som kartoflerne høstes...
   Jeg tror det er fint med fælles køkkenhave, for det er jo så meget sjovere at være to om at hakke ukrudt.
   Nej, køkkenhave som sådan kan ikke betale sig, tænk et bundt forårsløg gav jeg kun 5 kr. for hos købmanden. Men det giver en tilfredsstillelse at spise grøntsager af egen avl.

   Slet

En kommentar er altid værdsat.