Sidevisninger i alt

lørdag den 25. januar 2014

Havebøger og hyggelæsning

Jeg ønsker mig altid bøger til jul og det var ingen undtagelse i år. Der er ikke noget bedre end at dykke ned i en god bog i juledagene og bare slappe af. Jeg havde dog denne gang fået et par bøger som skulle byttes, den ene havde jeg læst og den anden var fra en serie, hvor jeg ikke havde læst de foregående i serien.
De var købt hos to forskellige boghandlerkæder, så jeg måtte både til Aabenraa og Sønderborg i dette ærinde. Jeg var nemlig ikke opmærksom på at den ene boghandler i Aabenraa var lukket. Heldigvis bor jeg sådan næsten midt i mellem de to byer, men det kom jo til at tage længere tid end beregnet.

Jeg har til denne jul handlet en del julegaver på nettet, grunden hertil er at mine børn har lange ønskesedler med links til diverse (tøj-)nethandler. Det er jo nemt at sidde derhjemme og handle ind, man skal bare lige styre hvor tingene skal hentes og om de er sendt med post eller gls (det bliver man spurgt om i posthuset, eller rettere vores lokale Q8, som nu hedder F24). Men jeg bliver helt trist når jeg går på gågaden og den ene efter den anden butik er lukket og slukket. Man kan jo kun takke sig selv for det, selv om jeg nu ikke vil påtage mig hele skylden :-)

Nå, det var en sidebemærkning, jeg skulle jo fortælle om mine havebøger; Det første byt fik jeg byttet til Claus Dalbys "Den hvide have" - skulle kun give 100 kr. til..
Det andet byt blev lidt dyrere, da den bog jeg skulle bytte ikke var så dyr.
Jeg fik købt: "Vinter i haven" af Val Bourne og "Byg-selv-projekter til haven" af Anna og Anders Jeppsson og Hans-Ove Ohlsson.
Sidstnævnte har jeg engang lånt på biblioteket, og jeg håber at min bedre halvdel vil kaste sig over flere af projekterne... er i gang med at sætte X'er!

Jeg har gennem tiderne lånt MANGE havebøger på biblioteket, alligevel har jeg kanp en meter havebøger, som jeg har besluttet at lave en oversigt over, den kommer herunder. Rækkefølgen er tilfældig:

10 eventyrlige haver af Peter Olesen
Roser - Inspiration, pleje og sorter af Gudrun Manell
Tante Grøns Have af Jytte Aggerholm Justesen
Drivhusdrømme (lille udgave) af Claus Dalby
Et haveår - min dagbog af Claus Dalby
Havefryd af Isabella Smith
Havens Staudeleksikon fra Det Danske Haveselskab
Blomsterhaven af Bernd Hertle, Peter Kiermeier, Marion Nickig
Træer og buske af  Grethe Wembye
Stauder af Grethe Wembye
Politikkens havebog af Eyvind Thorsen
Alt om køkkenhaven af Richard Bird
Den praktiske havekalender - der er hverken angivet forfatter eller forlag
Lademanns Blomsteratlas af Roy Hay og Patrick M. Synge
Min første havebog fra Politikkens Forlag
Ude i have med Søren Ryge Petersen
Havevandringer med Søren Ryge Petersen
Rosenglæde af Nina Ewald
Krydderurtehaven af Anemette Olesen
Køkkenhaven af Mette Østergaard
Køkkenhave i kvadrater af Karin Berglund
Min første florabog af M. Skytte Christiansen
Orkideer af Rick Imes
Levende Pileflet i krukker - på terrassen og i haven af Sine Jakobsen
Pil i det fri af Marianne Mortensen
Lær at blomstre af Dorte Andersson
Plantesamfund af Anne Bülow-Olsen og Susanne Larsen
Olivias havekalender af Maj Scharff
Haven - Land og By af flere forfattere udgivet af Det Kgl. Danske Landhusholdningsselskab
Hans Petersens Havebog  - ja af Hans Petersen
Berlingske Have-Leksikon med Stueplanter 1-2-3 (lasede i forskellig grad..) fra 1942
Desuden et par små hæfter med inspiration til haven.

Ja, det var vist det, mange af dem er en ældre sag, men de fleste bliver kigget i med mellemrum..

Ja, det var alt for nu, nu vil jeg sætte mig i min lune brændeovnsopvarmede stue MED tæppe og MED tykke sokker og læse i en af de nye bøger med notepapir inden for rækkevidde... måske med TV'et tændt, man kan vel multitaske...

11 kommentarer:

 1. God fornøjelse med de nye bøger! Jeg sælger Den hvide have i min internet(!)butik (men jeg kunne faktisk også godt tænke mig at have en fysisk butik ...) - og har selvfølgelig taget et eksemplar til mig selv :-) Den er fuld af de skønneste billeder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det eneste jeg har at klage over mht. den hvide have, er at den er så stor. Den er så uhandy at bruge som godnatlæsning!

   Slet
 2. Hyggeligt med brændeovnsvarme og nye bøger. Jeg køber også alle gaver på nettet, så jeg er medskyldig :) det er bare så nemt, men vores lille boghandel på Samsø måtte også lukke til sidst, så jeg er nok ikke den eneste. Sjovt nok har jeg også Berlingske Haveleksikon med stueplanter fra 1942 stående. Den har jeg arvet fra min far.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var da sjovt, mine har jeg fået ved min moster, som har arvet dem af min mormor. De bliver måske ikke kigget så tit i, men de er da sjove at have.

   Slet
 3. Kære Tina,
  Det der især er så dejligt ved havebøger er, at de giver os et pust af liv, lys og glæde om vinteren. Det er sjældent at jeg læser havebøger om sommeren, og sker det en sjælden gang, bliver bogen hurtigt lukket - for ude i haven er det da langt mere spændende, farverigt og frodigt.
  Men i disse kolde vintermåneder giver havebøgerne et velfortjent frikvarter. Du har mange dejlige, kan jeg se. Jeg har selv flere af dem :)
  Kh Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Om sommeren bruger jeg dem også mest som opslagsbøger, især staudeleksikonerne og rosenbogen. Jeg sætter X ved dem jeg har.

   Slet
 4. Gør det selv bogen drønede jeg ind og bestilte på biblioteket - jeg er jo gift med en dygtig handyman - så tak for tippet. Val Bournes bog har jeg selv og slår jævnligt op i den. Dalbys bog vil jeg nøjes med at låne på biblioteket. For min smag er den lidt for meget en billedbog, og monokrome haver kan han en tendens til at blive lidt for stille i udtrykket, altså efter min smag. Andre kan jo kun trives med det monokrome. Sådan er vi heldigvis forskellige.

  SvarSlet
 5. Hej Marie, jeg kan nok se hvad du mener, men jeg synes den er glimrende som inspirationsbog. sidder med notesblok og skriver stikord samt med Ipad hvor jeg slår interessante planter op. dermed støder jeg tit på andre smukke planter og et nyt link - og sådan starter en lavine... Og jeg hygger mig og lægger masser af planer, somsjældent bliver udført pga "tidmangel"

  SvarSlet
 6. spændende bøger ;) jeg var også heldig at julemanden havde nogle gode havebøger til mig :) :) (Den hvide have - Claus Dalby, og "Gør-det-selv projekter i haven") en del fra din liste har jeg også derhjemme, og til min kone's stræk er min liste nok "lidt" længere ;)

  SvarSlet
 7. Bøger er gode gaver, men der skal være plads til opbevaringen, så en gang imellem ryger der lidt fsted til genbrug, måske kan andre få gavn af dem... Hvorfor kan man ikke rette fejl på Ipad? Der skal stå afsted!

  SvarSlet
 8. i like so much...Thanks for sharing the good information!
  ไฮโลออนไลน์

  SvarSlet

En kommentar er altid værdsat.