Sidevisninger i alt

torsdag den 26. april 2012

Drømme om Kransliljer

Billede fra nettet

Jeg har i en del år længtes efter at få kransliljer i haven. Men jeg vidste faktisk ikke hvor henne jeg skulle få fat i dem. Har aldrig set dem i handlen. Heldigvis fik jeg af en bekendt nogle løg, men på en forkert årstid. I hvert fald blev de ikke rigtigt til det helt store. Jeg satte dem i et par potter, dem der så ud til at kunne blive til noget i lerkrukken og de små løg og dem der var gået i stykker fordi spaden havde været for tæt på kom i en plastpotte. De kom da også, men så noget svækkede ud.
Og se nu bare hvor de opper sig i år. Endda begge potter. Nu skal jeg bare have fundet et godt sted; et sted hvor jeg ser dem og kan fryde mig hver gang jeg ser dem og et sted hvor de også trives.
Denne omtale har jeg fundet på nettet (Havenyt.dk):

Kranslilje i haven

Denne lilje har et interessant udseende for både vækst og blomstring er lidt speciel. Den kan blive mellem 75 og 120 cm høj, afhængig af jordbund og lys. Den er opret og på stænglen sidder kranse af lancetformede blade i etager.
I juni–juli blomster den med mange blomster i en klase. Blomsten er tilbagerullet og ligner en fin turban. Farven varierer noget, men er purpurrosa, mere eller mindre bleg, men altid med mørkere pletter. Store chokoladebrune støvdragere stritter ud fra turbanen og giver blomsten et sensuelt udtryk.
Kranslilje er en nøjsom og let plante at have i haven. Når den først har fået fat, kan den oven i købet klare en del tørke. Man kan sagtens flytte den omkring, og man kan formere den ved at tage sideløg. Den sår også villigt sig selv.

3 kommentarer:

 1. Hej Tina
  Kransliljer - Lilium martagon er en meget spændende lilje, og godt at se at de er kommet sig.

  Og (som du har oplevet det) den er nærmest utilregnelig at flytte. Den er gerne et par måske 3 år om at komme sig. Vil du bare have den almindelige flotte rosa type så er det sikrere og faktisk lettere at frø-så den. Ja, Havenyt er ofte så irriterende overfladisk.

  Hvis du vil have nogen af de spændende kultivarer der er kommet, kan jeg anbefale Richard Hyde - en leverandør i England:

  http://www.hwhyde.co.uk/lilies/martagons/

  God fornøjelse

  SvarSlet
 2. Dem må vi se igen, når de blomstrer! De er da også smukke.

  SvarSlet
 3. Det er skønt når tålmod og kærlige tanker bliver belønnet og det må man jo sige, at dine kransliljer er et godt eksempel på :-)
  Jeg lægger mig til som fast læser og vil glæde mig til at følge din have(blog) :)

  SvarSlet

En kommentar er altid værdsat.